Amikor kedvenced nem odabent pihen az ágyikójában, esetleg a kanapé szélén, imád játszani, és mozogni. Ahelyett, hogy odabent döntögetné le az asztalról a vázákat, a legjobb hely ehhez lehetőség szerint az udvar. Nincs szüksége hatalmas területre, egy kis kreativitással már a szerényebb méretű kertek is tökéletesen alkalmasak kikapcsolódásra kutyád számára. 

Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amivel kialakíthatod az álomudvarát: 

1. Biztonság mindenek előtt

németjuhász kerítés előtt

Mielőtt nekikezdünk a mókánk, a legfontosabb dolog, hogy kedvenced mindig biztonságban tudhasd. A kutyákat nem javasolt sokáig felügyelet nélkül kint hagyni, de még ha csak egy pillanatra veszed le róluk a tekinteted is képesek bajba kerülni. Csökkentsd az aggodalmat kutya-biztos kerítés építésével! 

Vedd körbe telkedet egy erős kerítéssel. Legyen elég magas ahhoz, hogy kutyád ne tudja átugrani (nagyobb kutyák esetében 2 méter magas az ajánlot méret), és legyen beásva a földbe, hogy kutyusod ne tudja magát kiásni alatta. Menj biztosra, és mindig legyen zárva a kapu, és felejtsd el a lépcsős, vagy reteszes kerítéseket, amin kimászhat. A kerítés mellett figyelj, hogy ne legyen a kertben olyan növény, ami árthat a kutya egészségére!  

2. Árnyékos pihenőhely

kutyaház

Kutyusodnak szüksége lesz egy hüvős helyre, ahol két labdázás között megpihenhet. Egy csinos kutyaházban nyugodtan megpihenhet, ráadásul a kerted látványához is hozzájárulhat. Legyen szó klasszikus Snoopy-stílusú kutyaházról, vagy egyéni tervezésű kreatív odúról, lényeg, hogy védve legyen a naptól, és az sem árt, ha van a közelében egy kis kút, ahonnan könnyedén újratöltheted a vizes tálját. Készíts be egy kényelmes időtálló ágyat is, és kutyusod sose akarja majd elhagyni odúját. 

3. Felfrissülő medence

kutya a medencében

Ha kutyusod imád lubickolni, építs be egy vizes blokkot a kertbe! Kutyabarát medencéket / tavacskákat akár egy hétvége alatt könnyedén összeállíthatsz. Tegyél a vizes placc környékére kavicsokat, hogy minimalizáld a sarasodás lehetőségét! A legelszántabbak már találhatnak csont alakú kis medencéket is, de akár Te is elkészítheted a DIY kutya medencéteket!  A víz-imádó kis kedvenced örökké hálás lesz érte. 

4. Kukucskáló ablak

kutya kukucskáló lyuk a kerítésben

Ha kutyusod nagy cimborája a szomszéd kutyus, a kerítésbe építhetsz egy kis kukucskáló ablakot, amin keresztül bármikor cseveghet a szomszéd ebbel. Könnyedén beszerezhetsz műanyag kisablakokat barkácsáruházban, vagy akár Te is összeállíthatod csirkehálóból. Nem csak a kutyusodnak lesz ez egy biztonságos módja a környezete megfigyelésére, de esélyesen mások is örülni fognak, amikor meglátják a kis lyukon a kíváncsiskodó ismerőst. 

5. Agility játékok

A kutya sportok versenygő világában az agility nem más, mint a gyorsaság, a rugalmasság és az elszántság megtestesítője. A kert végében lévő agility pályán készülhettek a nagy ligás versenyekre, vagy használhatjátok csak a saját örömötökre is. Néhány PVC cső segítségével elkészíthetitek az ugró akadályokat, egy kis festék, néhány faléc és már kész is a libikóka, és a cikk-cakk pálya. A teljes pálya nem feltétlen fér be egy átlagos udvarba, de rajtatok áll, mit szeretnétek beépíteni! Olyan lesz, mint egy egészséges játszótér!  

Ti mivel dobtátok fel a kertet a kutyátok kedvéért? Írjátok meg nekünk kommentben! 

Forrás: iheartdogs.com