A leggyakoribb nyakörv típusok, méretek

Új taggal bővül a család, kutyus érkezik a házhoz, de még nem tudod milyen nyakörv lenne kedvenced számára megfelelő? Vagy csak kipróbálnál egy más típust?

 Rengeteg típusú, anyagú és szélességű nyakörv kapható manapság, segítünk eligazodni a rengetegben.

Mitől függ hogy melyik nyakörvet válaszd? 

Ez kutyusod méretétől, habitusától is erősen függ. Pici kanapé-kutyusoknak és nagyméretű aktív kalandoroknak abszolút más-más szempontok fontosabbak, egy viszont közös: a nyakörv kényelmesen passzoljon kutyusod nyakához, legyen erős, de ne legyen túl szoros és ne zavarja a mindennapokban.

Fontos szempontok még mindezek mellett a kutya testalkata, bundájának hossza, illetve a nyakörv levételének, feladásának gyakorisága is.

Bebújós nyakörv

A bebújós nyakörv mérete állítható, de nem lehet szétnyitni. Ebből fakadóan a kutya fejét bele kell bújtatni, innen is ered a neve. Ezt a nyakörvet csak a kedvenced nyakán tudod méretre állítani.
Gyakorlatilag az egyik legegyszerűbb kivitelről beszélünk.


Ez a típus leginkább akkor praktikus, ha mindig a kutyán marad a nyakörv, esetleg a kutya szőrzete rövid, így könnyű levenni, és feladni rá.

Ha bebújós nyakörvet vásárolsz fontos, hogy ne csak a kutya nyakát mérd le, hanem a fejét is, mivel annak kényelmesen át kell férnie a nyakörvön.

Csatos nyakörv

Igen népszerű kivitel a csatos nyakörv, mivel könnyen állítható a mérete a kedvencedről levéve is. A csatnak köszönhetően könnyedén le és fel tudod tenni kutyusodra a nyakörvet. Ez a típus azoknak a gazdiknak jön jól, akik kifejezetten sokszor veszik le a nyakörvet a kutyáról, akár már rögtön a séta után. Ha a kedvencednek hosszú a bundája, akkor is igen ajánlott ezt a kivitelt választani, mivel igen könnyen feladható, nem akad bele a kutyus szőrébe, nem fogja húzni levételkor sem.

A csatokat tekintve jelenleg három főbb típus érhető el: műanyag, klasszikus fém, technikai fém.


A műanyag csatok nagy előnye, hogy anyagukból fakadóan igen könnyűek, mindezek mellett pedig az aktív percekben sincs hangjuk. Hátrányuk, hogy kisebb a teherbírásuk a fémhez képest, mindezek mellett könnyen a rágcsálás áldozatává válhatnak. Amire érdemes figyelni, hogy a műanyag csat lehetőleg ismertebb márka legyen, mivel az ismeretlen eredetű darabokkal szemben a gyártásnál nagyobb hangsúly kerül a minőségellenőrzésre, illetve elérhető a terhelhetőség értéke.


A klasszikus fém csatok megjelenésükben nagyon hasonlóak a műanyag csatok kialakításához, ám ezek fémből vannak, ennek mentén felületük is gyakran fényes.

Előnye, hogy nagyobb a teherbírása a műanyag csatokhoz képest, megjelenésében is jóval szebb, mutatósabb.
Hátránya tud lenni, hogy a fényes felület könnyebben karcolódhat a napi használatban, illetve anyagából eredően erős mozgás mellett akár zörgő hangja is lehet. A másik általános jellemző, hogy olcsóbb ötvözetekből készülnek, így súlyuk is jelentősebb lehet.

A technikai fém csatok az elérhető legbiztonságosabb csatok, mivel ezek jellemzően az alpin technikából érkeznek. Megjelenésükben kevésbé mutatósak, általában fekete, vagy alap szürke, fém színben találkozhatunk velük. Ugyanakkor ezeknek a csatoknak nem is a szépség az eredeti céljuk, hanem a kiemelkedő terhelhetőség és biztonság. Anyagukat tekintve általában könnyű, de igen erős ötvözetekből vannak.

Előnye, hogy rendkívül nagy a teherbírásuk, általában 900 kilós terhelésről indulnak, de gyakori a másfél tonnás teherbírás is. Kialakításuk miatt terhelés alatt nem is lehet kinyitni a többségét.
Hátránya, hogy a színe ugyanúgy tud kopni, még ha lassan is, illetve felülete képes karcolódni. Ezek a csatok kimondottan drágák tudnak lenni, mivel a gyártás nagyon precíz, igen sok ellenőrzésen is átesik, anyaga is különlegesebb. Fontos figyelni arra, hogy a keleti másolatok nagyon hasonlóak, ugyanakkor messze elmaradnak a gyártási technológiát és terhelhetőséget tekintve, így érdemes megnézni, hogy az adott csat sorszámozott-e, hiszen minden eredeti csat rendelkezik egyedi azonosítóval.

Félfojtó nyakörv (vagy martingale)

A félfojtó nyakörv gyakorlatilag a bebújós és a fojtó kivitelek kombinációja.
Alapvetően ugyanúgy kell feladni a kutyusra, mint a bebújóst, ám egy adott mértékig mégis tudja csökkenteni a méretét húzás esetén.
A félfojtó nyakörvet elsősorban azoknak a kutyáknak ajánljuk, akikkel megesik, hogy húzzák a gazdit.
A vontatóbajnokok mellett az ijedős kutyusoknak is javasolt hiszen egy-egy pánikhelyzetben igazi szabadulóművésszé válnak, és nagyon fontos, hogy a nyakörv ezekben a pillanatokban a szokásosnál szorosabban fogjon.


Ha kedvenced elkezd húzni, a nyakörv jelzés értékkel megfeszül nyakán, erősen tartja, de bántani nem fogja, hiszen csak egy bizonyos mértékig tud összehúzódni, nem tudja a húzás erejével párhuzamosan a végtelenségig egyre erősebben fojtani a viselőjét.

Alaphelyzetben ez a típus is kényelmesen fekszik a kutya nyakán. Feladni, levenni és méretre állítani pontosan úgy lehet, ahogy a bebújós nyakörvet is, így vásárlás előtt mindenképp érdemes a kutya fejét is lemérni, nem csak a nyakát.


A nyakörv szélessége

Bármelyik kivitel is passzoljon a napi rutinhoz és kutyádhoz, a nyakörv kényelmességét nagyban befolyásolja annak szélessége is. Az alapnak mondható 2.5 centis mellett ma már igen gyakoriak a 4 centis, vagy még ennél is szélesebb nyakörvek.

A szélesebb nyakörvek leginkább a nagyobb testű, illetve rendkívül nyúlánk testalkatú kutyákhoz passzolnak többnyire.

Ennek oka leginkább az, hogy a nyakuk arányaiban nagyobb, így egy vékonyabb nyakörv húzó helyzetben már okozhat fojtó hatást, kényelmetlen érzést, aminek végén a garat és nyelőcső nyomásától jönni fog a klasszikus “krákogás”.
Fontos szabály, hogy ha nagyobb felületen fekszik fel a nyakörv, akkor az erő is jobban megoszlik, így húzó helyzetben is stabil marad a nyakörv tartása, ugyanakkor a kutyust sem bántja annyira.

Ha épp egy közepes testű kutyád van, vagy csak a szokásosnál is jobban szereti a hasát és hezitálsz melyik szélesség lenne a legjobb neki, akkor is van megoldás vásárlás előtt. A legegyszerűbb trükk, amikor egy papírlapot 4 centis szélességre hajtogatsz, majd ezt a kedvenced nyaka köré teszed ahol a nyakörv lenni szokott. Ez rögtön meg fogja mutatni, hogy mennyire illene hozzá egy szélesebb kivitel.


A nyakörv mérete

Igen széles méret skálából lehet ma már válogatni, ám azt mindig fontos szem előtt tartani, hogy nem szabad kizárólag a kutya fajtáját alapul venni egy vásárlás során, hiszen fajtán belül is meglehetősen nagy eltérések lehetnek a méretekben.

Vásárlás előtt mindig le kell mérni a kutya nyakának aktuális méretét egy kényelmes helyzetben.
Alapszabály, hogy a nyakörv akkor van kényelmesen a kutyán ha kettő-három ujjunk is jól befér a nyakörv alá.


Mi a teendő ha az aktuális nyakméret pont a kiszemelt nyakörv két mérete közé esik?

Ilyenkor érdemes inkább a nagyobb méretet vásárolni, hiszen ahogy a kedvencünk halad előre a korban, úgy egyre kisebb mozgásigény mellett gyorsabban feljöhetnek rá a kilók. Ha még cseperedik a kutyus, akkor javasolt inkább az akutális nyakméretét a nyakörv méretének legkisebb értékéhez igazítani, így tovább jó tudja viselni. Bebújós nyakörv esetén végképp érdemes a nagyobbat venni, mivel a kutya fejének is bele kell férni.