Kiskutya lett az új családtag

Egy kiskutya családba érkezése mindig nagyon izgalmas időszak az otthoniak és a kölyök számára is. Kicsit olyan ez, mint mikor gyermek születik: hatalmas az öröm és tengernyi a kérdés, főleg ha első kutyusról beszélünk. Ha pedig van már kutya a családban, akkor is izgalmas lesz újra felfedezni ezt a korszakot, végig menni a tanulás fontosabb szakaszain, megismerni új családtagunk személyiségét.
Összeszedtünk mi is pár fontos tippet, amikkel segítünk elindulni a gazdivá válás sokszor rögös, ám boldog útján. 


Kiskutya kezdőszett,


avagy mire gondolj bevásárlás előtt.
A legegyszerűbb, ha csak megpróbálod az alapvető napi feladatokat a kiskutyára vetítve is végig futni. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég olyan egyszerű napi mozzanatokat átvenni, mint pl az evés. Bizony, itt már rögtön meg is vannak a bevásárló lista első pontjai, az etető és itató tálka. Az evés kapcsán egy újabb fontos ponthoz érkeztünk, hiszen a tápra is gondolni kell.
Általánosságban elmondható, hogy a kiskutyák, de sok fajta felnőtt korban is igen érzékeny tud lenni egy hirdetelen tápváltásra, amit hasmenéssel fog tudtodra hozni. Érdemes megkérdezni az előző gazdit, vagy tenyésztőt, hogy mit kapott eddig a kiskedvenc és ezzel folytatni a táplálást. Idővel persze lehet tápot váltani fokozatos hozzátáplálással, arra azonban ügyelj, hogy mindig a kutyusod korának megfelelő tápot válaszd.

Aki eszik-iszik, annak lesznek kis és nagy dolgai is. Ezen a ponton több dolgot is érdemes lesz figyelembe venni, mint például az új otthon adottságai. Ha könnyen elérhető a kert, a biztonságos kijárás is biztosított, akkor a pelus kihagyható a folyamatos jelenlét mellett. De lássuk be, a 10. emeletről nem kivitelezhető a gyors leszaladás egy pisire, így ilyen esetekben érdemes lesz beszerezni a pelust. Nem is keveset! A kiskutyák anyagcseréje jóval gyorsabb, mint az idősebb társaiké, visszatartani sem igazán tudják a dolgokat sokáig, így számolni kell azzal, hogy evés, alvás, játék után biztosra vehető, hogy érkezni fog a meglepi. Ezzel együtt érdemes lesz a szokásosnál több törlőkendőt tartani, mivel az örömpisi is kifejezetten gyakori látogató a kölyköknél.

Fontos, hogy a kiskutya is otthon érezze magát a családban, és ahogy mindenkinek, úgy neki is szüksége van egy csendes kis helyre, amit igazán magáénak tudhat. Érdemes beszerezni neki egy kutyaágyat, amire visszavonulhat kiheverni a sok játék és szaladgálás fáradalmait.

A kiskutyák csak úgy, mint a gyerekek, játék közben tanulnak! Erősen javasolunk beszerezni pár játékot, amikkel el tudja foglalni magát, és Ti is tudtok aktívan játszani vele. Ahogy mindenkinek megvan a maga személyisége, úgy a kutyáknak is. Ennek megfelelően abszolút más és más játékok lehetnek a befutók, érdemes beszerezni pár típust, amíg nem tiszta, hogy melyik is a kedvence. Persze egy labdával sohasem fogsz mellé.

A koszos kutya a boldog kutya, szokták mondani. A kutyákat alapvetően nem kell olyan sűrűn fürdetni, mint ahogy az emberek szoktak, ugyanakkor érdemes lesz beszerezni kiskutyák számára is ajánlott kutyasampont. A kölykök esetében sajnos gyakoribb vendég a hasmenés, illetve a fentebb említett örömpisi is, így érdemes lesz kéznél tartani azt a sampont.


Nyakörv vagy hám?


Örök kérdés, hogy a nyakörv, vagy a hám a leginkább alkalmas egy kiskutya számára.
Ezt sajnos nem ilyen egyszerű megválaszolni, mert fajtánként teljesen más testfelépítéssel fogunk találkozni és maga a kutyus személyisége is nagyban befolyásolja melyik az alkalmasabb, így inkább elmondjuk, hogy mire érdemes figyelni, bármelyiket is válaszd.


Kiskutya Nyakörv

Egy nagyon fiatal kutyus esetében ha nyakörvre esik a választásod, akkor két dolgot lényeges figyelembe venni vásárlás során. Fontos, hogy könnyű és vékony legyen, mivel a kiskutyád nyaka még inkább ducibb, így a keskenyebb kivitelek lesznek kényelmesek számára.
A másik lényeges kérdés amire gondolni kell, hogy mindig rajta lesz-e, avagy sem.
Elsőre ez nem tűnik fontos dolognak, de egy bebújós nyakörv gyorsan meg tudja keseríteni az életed, ha minden alkalommal le és fel kell adogatni a kutyára. Ha valóban csak egy gyors leszaladásra, esetleg a séták alkalmával lesz rajta, vagy netán hosszú szőrű a kutya, akkor remek választás lesz a csatos kivitel.
Mindezek mellett érdemes észben tartani, hogy egy kiskutyának vett nyakörv nem lesz örökdarab. A legtöbb nyakörv ugyan nagy méretskálán állítható, ám ők is úgy nőnek, mint a gomba. Ritka amikor felnőtt korban is alkalmas és kényelmes lesz a kölyökkori vékonyabb nyakörv.
Feladásnál mindenképp ügyelj arra, hogy a nyakörvet szorosan, de kényelmesen állítsd a kutyusod nyakára. A legegyszerűbben ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy két ujjad bedugod a kedvenced nyaka és a nyakörv közé. Ha kényelmesen, pont befér, akkor el is találtad a helyes méretet.


Kiskutya Hám

A hámok esetében tengernyi kivitel közül lehet választani, ott vannak az Y hámok, H-hámok, bebújós hámok, norvég hámok, és még lehetne hosszan sorolni.
Amire viszont fontos lesz koncentrálni, az az állíthatóság, és a feladás egyszerűsége.
Ha csak hámot fogtok használni, akkor érdemes lesz különösen nagy gondot fordítani a feladhatóságra. Egy váratlan mosdószünetnél nagyon gyorsan kell leszaladni, minden másodperc számít. Jellemzően az Y-hámok és a norvég hámokat lehet a leggyorsabban feladni kialakításuk miatt.
Az állíthatóság a praktikum mellett sokkal inkább biztonsági kérdés. Vannak olyan hám típusok, amikből már pusztán kialakításuk miatt nem tud kibújni a kedvenced, pl a bebújós hámokból, ám ezek csak a hasi részen méretezhetők. Ahogy cseperedik a kutyád, mindenképp le kell követnie a hámnak is a változást, így érdemes erre is gondolni. A legfontosabb, hogy ne csak a hasi, láb mögötti részen legyen állítható, hanem a nyak körüli részen is, így mindig kutyusodra állíthatod a teljes hámot.

Póráz - állandó kontroll


Az első póráz kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen már azt is nehéz elsőre eldönteni, hogy mekkora az ideális hossz.
Azt nyugodt szívvel javasoljuk, hogy inkább egy hosszabb (de fix!) pórázt vegyél, hiszen a nagyobb pórázt bármikor rövidebbre tudod fogni, de a túl rövid póráz már nem lesz hosszabb. Bármelyik hosszra is essen a választásod, mindenképp fix hosszúságú pórázt ajánlunk a fiatal kutyák mellé. A póráz igen fontos kelléke lesz a mindennapi séták biztonságának, ám a kontroll is csak addig tart hatásosan, ameddig a pórázod. Egy nagyon hosszúra kiengedett flexi pórázzal sokkal több idő és nehezebb feladat magadhoz húzni a kiskutyát az utcán egy necces helyzetben, erre mindig gondolj.

Mivel mindig a kezedben lesz, érdemes egy párnázott markolatú, jól fogható kivitelt választani.


Szobatisztaság, Tanulás


Szobatisztaság


A szobatisztaságra neveléssel már rögtön a gazdi is elkezdi tanulni a következetességet.

Vannak kutyák, akik gyorsan elsajátítják, vannak akiknek tovább tart megtanulni hol végezzék el a dolgukat. 

Evés, alvás, játék után szinte teljesen biztos lehetsz abban, hogy kiskutyádnak el kell majd végeznie a dolgát, ilyenkor érdemes mindig kimenni vele egy kis körre. Ha pedig jó helyen tette ki a csomagot az elején minden alkalommal érdemes hatalmas dicsérettel megerősíteni benne ezt a viselkedést.
Mi történik ha mégis bent végezte el a dolgát? Semmi. Könnyebb a pisit pár alkalommal feltakarítani, mint hosszú távon a kiadós szidás okozta hatásokat kezelni. Ne feledd, neki ugyanúgy alapvető szükséglet magán könnyíteni, nem ajánlott ezt negatív visszacsatolással, érzésekkel párosítani.


Tanulás


A tanuláshoz sosincs elég korán, vagy túl későn. A szobatisztaságon kívül a kiskutya megtanulhat már egészen fiatalon is alapvető vezényszavakat. A tanulással folyamatosan lehet fejleszteni az összpontosítást, illetve a gazdival való összhangot is elmélyíti, arról nem is beszélve, hogy egészen hétköznapi helyzetekben is hasznos tud lenni, ha tartósan magunkra tudjuk vonni kedvencünk figyelmét.
A tanulás mindezek mellett remek eszköz arra, hogy a kiskutyád ne csak fizikailag, hanem szellemileg is kellő mértékben lefáradjon.
A tanulás esetében is a legfontosabb a türelem és a következetesség. Fontos, hogy több helyzetben is gyakorold a vezényszavakat minél többször, hogy változatos helyzetekben is lássa kedvenced, a vezényszóra elvégzett cselekvés mindig pozitív megerősítéssel jár.

A türelem ilyenkor elengedhetetlen. Ne feledd, hogy kedvenced nem űrkutató. Az első pár alkalommal egészen biztosan nem jól, vagy csak közel jól fogja elvégezni a feladatot, de türelemmel és kellő mennyiségű jutalomfalattal idővel hibátlanul fog reagálni.
Érdemes azt is észben tartani, hogy a fiatal kutyák nem tudnak hosszan és mélyen egy dologra koncentrálni, egy adott idő után Te magad is látni fogod, hogy mikor kezd elfáradni.


Szocializáció


Ahogy megkapta kedvenced az összes szükséges oltást, erősen javasolt célba venni vele a közeli futtatókat, parkokat, kutyasulikat. Kis szerencsével gyorsan bele fogsz futni egy jól szocializált falkába, ahol érdemes lesz a kedvenced is a játékba engedni egy kis megfigyelés után.
Egy ilyen falkában viszonylag gyorsan tanulja a szocializációt, és ezt Te is segítheted a helyes viselkedésre adott pozitív megerősítésekkel.
Egy valóban jól összeszokott kis csapatban a tagok már túl vannak a hierarchia lerendezésén, és gyorsan jelezni fogják kiskutyádnak is, ha átlépett egy határt, de megenni nem fogják, maximum csak bekapják egy kicsit a fejét.

Bárhogy és bármilyen személyiséggel megáldott kiskutyát sodorjon az életedbe a sors keze, próbálj meg vele türelmes lenni amennyire csak lehet. Ne feledd, ez nem csak számodra teljesen új helyzet, hanem kedvencednek is, és ő még kicsi is ráadásul, kevesebbet ért a környezetéből.:)